5 lucruri de stiut inainte de a infiinta o firme impreuna cu prietenii

Mai intai a fost ideea. Apoi v-ati consultat cu prietenii, ati cautat solutii si finantare si ati pornit la drum. Ati trecut peste primele piedici, ati gasit ajutor pentru infiintarea societatii, ati terminat cu hartiile, si acum va puteti mandri ca faceti parte dintr-o firma pe care o controlati impreuna cu prietenii care au decis sa riste alaturi de Dvs. Ce urmeaza insa? Si mai ales, cum va asigurati ca relatiile pre-existente nu se vor strica prin expunere la un nou mediu – cel de business? In continuare gasiti cateva sfaturi menite a va ajuta:

1. Ramaneti pe linia dumneavoastra

Definiti-va rolurile si faceti-o cat mai devreme. Atunci cand porniti o afacere impreuna cu cativa prieteni, abordarea mai colaborativa se simte in mod natural. Acest lucru poate merge pana la un punct, dar este mai bine atunci cand toata lumea din echipa fondatoare poate “detine” o parte a afacerii diferita. Facand acest lucru veti intelege punctelor forte si punctele slabe ale intregii echipe, inclusiv pentru dumneavoastra, si puteti folosi aceste cunostinte pentru a defini in mod clar responsabilitatile individuale ale fiecaruia. Odata ce ati facut acest lucru, nu fiti timid sa-l impuneti. Este in regula sa spuneti cuiva sa renunte la activitatea lui si sa se concentreze pe propriile activitati.

2. Purtati devreme discutiile dure.

In orice firma, nu doar in una abia infiintata, nu poate exista decat un singur sef de produs, un singur sef de vanzari si asa mai departe. Inca o data, cunoasterea punctelor forte si a punctelor slabe ale echipei este esentiala. De asemenea, nu evitati sa discutati sincer despre subiecte potential sensibile, cum ar fi echitatea, salariul, titlul si descrierea postului. Cu cat le amanati mai mult, cu atat devin mai dificile si mai inconfortabile.

3. Afacerile nu sunt democratii.

Suntem invatati ca niste copii sa impartasim si sa facem compromisuri cu prietenii nostri si suntem de asemenea invatati ca democratia este cea mai corecta forma de guvernare. Noutate! O afacere nu este o clasa de gradinita sau o tara, iar corectitudinea nu este o prioritate pentru fondatorii din faza timpurie. “Dictatorul ferm” – este o descriere mult mai precisa a locului de munca pentru dumneavoastra; atunci cand suntem pusi fata in fata cu anumite lucruri, nu este timp pentru a trece totul printr-o comisie, si sincer, unele lucruri chiar nu trebuie discutate. Preluati controlul si mutati mingea inainte in fiecare zi. Este sigur si usor sa supuneti toate lucrurile la vot, dar in cele din urma veti realiza ca este o pierdere de timp. Veti fi atat de ocupati cu birocratia incat compania dumneavoastra nu va mai realiza nimic.

4. Noi perspective sunt cruciale.

Probabil ca aveti multe lucruri in comun cu prietenii dumneavoastra. Fundamentele, personalitatile si experientele de viata de multe ori fac baze solide pentru prietenie, dar pot provoca probleme din punct de vedere al afacerilor. Daca aveti o lipsa intr-un anumit domeniu, sansele sunt destul de mari ca si prietenii dumneavoastra buni sa o impartaseasca, asa ca asigurati-va ca angajatii dumneavoastra debutanti sunt oameni care pot oferi afacerii dumneavoastra noi infiintate o suflare de idei proaspete.

5. Se cuvine sa ii includeti pe toti.

Cand incepeti o afacere cu prietenii, viata dumneavoastra sociala devine un catalizator pentru inovare. O parte semnificativa a sesiunilor dumneavoastra de idei va avea loc in afara biroului, fie la sfarsit de saptamana, la cina sau la o iesire locala. Acesta este un avantaj real pentru dumneavoastra si echipa dumneavoastra, dar trebuie sa aveti grija sa nu excludeti membrii echipei mai noi care nu fac parte din cercul dumneavoastra strans si de lunga durata – aceasta este doar o metoda sigura de a va autosabota.

Iata si o lectie bonus: cand vine vorba de infiintarea unei firme impreuna cu prietenii dumneavoastra, pana la final merita. Crearea de ceva din nimic si ajutarea acestuia sa creasca este o experienta fantastica, si este chiar mai bine atunci cand o puteti face alaturi de oameni pe care ii placeti cu adevarat. Nu este intotdeauna usor si uneori, prietenii pot deveni punctele slabe ale afacerii, dar daca tineti cont si planificati in mod inteligent, veti fi intr-o pozitie buna pentru a reusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *